Zakonski, kaciga je jedini komad moto opreme koju morate nositi, takođe je bez premca i najvažnija stvar koju ćete kupiti.

Bilo da želite da potrošite 6.000 dinara ili 60.000 dinara (ili čak i više), dopustite da vas sprovedemo kroz to šta treba a šta ne treba da radite kada kupujete kacigu. Moraćemo da se dotaknemo nekih bezbednosnih problema, ali ako ste novi u vožnji nemojte da vas odbije pominjanje nesreća. Vozite pažljivo, budite na oprezu i imaćete doživotno uživanje na najboljoj formi transporta.

Full-face, open-face ili flip-front… kako izabrati kacigu…šta da kupim?

Prvo odlučite koju vrstu kacige želite.

Dok će open-face kaciga (sa otvorenim licem, bez sekcije za bradu) biti lepa i zgodna za leto – i izbor je scooter, trail i letnjih vozača – ona ne pruža nikakvu zaštitu ako udarite licem prilikom pada.

Neke open-face (ili “jet”) kacige kao što je Momo Design (model Mini Momo) nemaju ugrađen vizir ili naočare, tako da ćete morati da razmotrite kupovinu naočara; uzmite one za motocikle koje štite oči od kamenja. Nikada ne vozite bez zaštite za oči. Takođe zapamtite da ako vas udari kamen koji je zakačio auto to može da nanese ozbiljne povrede vašem licu (ili zubima). I udarac ili ubod ose stvarno, ali stvarno boli.

Otvorene kacige imaju na njihovoj etiketi oznaku “J”, što označava da su homologovane (proverene od strane sertifikovanog tela) kao open-face.

Zatvorene kacige (full-face) potpuno pokrivaju vašu glavu, i obeležene su oznakom “P” (mada budite svesni da neke specijalne kacige imaju masku koja ih čini da izgledaju kao full-face, ali pružaju sigurnost samo kao open-face – one su označeni sa “NP” skraćeno od Not Protective ili kao Jet – “J”). Neki ljudi imaju osećaj da im je full-face klaustrofobična, i ako nosite naočare moraćete da ih skinete pre nego što stavite kacigu. I na nekim benziskim stanicama će vas zamoliti da je skinete pre nego što sipate gorivo. Ali one su najsigurnije, npr. njih trkači moraju da voze na stazi. One su najzastupljenije moto kacige, i takođe pružaju najbolju zaštitu od vremenskih uslova.

Kaciga sa flip-frontom potencijalno nudi najbolje od oba sveta, sa gotovo jednakom zaštitom kao full-face ali i jednostavnošću stavljanja kao open-face. Ako je na etiketi označena samo sa “P” (obično na traci), može se jedino legalno nositi sa spuštenom zaštitom na bradi. Ako je označena sa “P/J” onda je dvostruko homologovana i kao full-face i kao open-face, i možete je nositi kako želite. Na primer Shark Openline je testirana samo kao full-face (mada ćete videti vozače koji je koriste kao open-face, doduše pri malim brzinama), dok je Shark Evoline testirana i kao zatvorena i  kao otvorena.

Kod većine flip-back kaciga biće zastupljeno povlačenje u nazad kada je otvorena, mada na primer Shark Evo One i Evoline imaju zaštitu na bradi koja ide skroz do zadnje strane kacige, što definitivno stvara manje turbulencija. One su takođe obe dvosturko homologovane.

Adventure kacige obično imaju kačket i vizir. Mnogi će moći da koriste zaštitne naočare umesto vizira. Motokros kacige su dizajnirane za upotrebu van puta, i imaju kačket ali ne i vizir, i namenjene su za upotrebu sa zaštitnim naočarama. One takođe obično imaju više otvorenu ventilaciju, često sa penastim filterima na bradi.

Koliko treba da potrošim?

Postovite ovo pitanje mnogim bajkerima, i odgovor će verovatno biti “Koliko vredi tvoja glava?”. Možete potrošiti samo 6.900 dinara  ili čak preko 60.000 dinara, ali zapamtite da sve kacige dostižu minimalni sigurnosni standard.

Skuplje kacige obično u svojoj konstrukciji imaju ugrađene skuplje materijale. Najjeftinije imaju polikarbonatnu spoljnu školjku, što je u redu, ali je potencijalno sklonija propadanju (posebno od benzina), i ne može se farbati.

Skuplje kacige će imati kompozitnu školjku, često koristeći mešavinu aramidnih vlakana (kao Kevlar), staklenih vlakana, karbonskih vlakana i drugih materijala. One su manje podložne deformaciji i efikasnije upijaju udarac. Njih takođe možete dati profesionalcu na bojenje, ako volite takve stvari.

Takođe ćete plaćati za kvalitetnije materijale unutrašnjosti kacige i potencijalno bolju ventilaciju. Po mom iskustvu, veća je verovatnoća da ćete naći udobniju, funkcionalniju kacigu u višem rangu cena, ali ima dosta i u kategoriji do 16.000 dinara koje mogu biti veoma dobre. To zavisi od oblika vaše glave, tako da uvek treba da probate kacigu.

Zapamtite da su grafike trkačkih replika obično skuplje od klasičnih grafika, mada su vozačima primamljivije.

Da li je moja kaciga bezbedna?

Vaša kaciga ima tvrdu spoljnu školjku, sa deformabilnom unutrašnjošću od polistirena. Uticaj opterećenja će se proširiti preko te školjke, a unutrašnjost će se kompresovati kako bi se umanjila sila preneta na vašu lobanju. Ukoliko se izuzetno neočekivano desi da padnete, ako vašu kacigu pogodi nešto, moraćete da je zamenite. Opšte pravilo je takođe da ako ispustite kacigu mora se zameniti, jer nećete moći da vidite stepen kompresiju polistirena tik ispod spoljašnje školjke ili bilo kakvih pukotina.

Svaka kaciga prodata u Evropi mora biti testirana na ECE 22.05. Ovo uključuje testiranje na abraziju, udare, penetraciju, deformaciju i zadržavanje, kao i vidno polje vizira. Ovaj standard je prihvaćen širom Evrope u 47 zemalja.

Još jedna oznaka koju možete videti i je „DOT“, što je američki standard. Ona ne zamenjuje ECE u Evropi i Velikoj Britaniji – vaša kaciga mora biti testirana prema ECE 22.05, ali to ne znači da je legalno možete nositi i u SAD. DOT testiranje vrši proizvođač, i jedna oblast u kojoj se razlikuje od ECE 22.05 je ta da prilikom nesreće DOT kaciga može preneti mnogo više energije na glavu nosioca nego što to može ECE kaciga.

Radni vek kacige je obično pet godina – posle toga trebalo bi je zameniti da bi se osiguralo da polistiren ili spoljna školjka nisu degradirali do tačke kada bi mogli biti nebezbedni u slučaju nesreće.

SHARP je bezbednosna šema kaciga koju finansira vlada i koja vrši dodatne testove na kacigama. Tamo nećete naći svaku kacigu, ali ih ima u značajnoj proporciji, sa izvedenim testovima koji pomažu da se dodatno pokaže sigurnost kacige.

Konačno, nikada ne kupujte polovnu kacigu; nemate pojma šta se sve moglo desiti sa njom, kako je bila održavana, ili kako se unutrašnjost kompresovala da bi pristajala glavi prethodnog vlasnika.

Kako pogoditi pravilno pristajanje?

Kada je u pitanju pravilno pristajanje kacige, ne radi se samo o bezbednosti. Ako Vam kaciga nije potpuno udobna, to može napraviti razliku između ljubavi prema motociklizmu i dizanja ruku od svega.

Morate da probate kacigu pre nego što je kupite. Neke online prodavnice će vam omogućiti da vratite kacigu koja još uvek ima nalepnice na viziru, ali to ne može prići ni blizu tome da odete u prodavnicu i probate veliki broj kaciga – probajte nešto od svakog proizvođača, i isprva nemojte gledati cene – samo steknite osećaj koliko vam dobro različiti modeli pristaju. I molim vas, nemojte ih isprobavati kod prodavca a onda ih kupiti online – jednog dana će vam trebati vaš prodavac.

Možete da izmerite obim vaše glave – tačno iznad očiju – da biste odredili koje ste otprilike veličine. Onda počnite da probate kacige, imajući u vidu da možete nositi M veličinu u jednom brendu a S u drugom. I neki brandovi koriste različite oblike u svom opsegu – meni na primer samo polovina Shark kaciga odgovara; druga polovina ne stoji dobro. Ključna stvar je da ih probate.

Open-face i flip-back kacige su jednostavne za probanje, ali sa full-face kacigom najbolji način je da razdvojite spoljašnje ivice donjeg dela dok ih navlačite preko glave, držeći kaiševe dalje od sebe. Možda će delovati tesno ali onda bi vaša glava trebalo da upadne.

Kada je navučete, trebalo bi da osećate jednak pritisak svuda oko glave, bez tesnih mesta. Česta problematična područja su preterano zgnječene uši i pritisak oko predela obrva.

Stvarno se koncentrišite na osećaj za tačke pritiska, i nemojte žuriti. Kada jednom kupite kacigu, taj mali pritisak u prodavnici može se nakon jednosatne vožnje pretvoriti u nož koji seče preko glave. I onda je suviše kasno da dobijete refundaciju.

Pokušajte da pomerate glavu u kacigi– ako možete da okrenete glavu ili da je savijete gore i dole u bilo kom značajnom stepenu, kaciga je previše velika ili pogrešnog oblika za vas! Velika većina bajkera poseduje kacige koje su prevelike za njih. Kako se unutrašnjost prirodno kompresuje tokom upotrebe, takve kacige će postati bučnije, manje udobne i manje bezbedne.

Kako prosečni oblik glave varira širom sveta, neki proizvođači proizvode različite oblike kacige za različite regione. Pored činjenice da nećete imati garanciju, ne preporučujemo da kupite kacigu iz inostranstva.

Konačno, ako nosite naočare, morate ih probati sa kacigom, jer dok mnogi imaju isečke koji treba da posluže za naočare, neki ih i nemaju. Takve kacige mogu biti neudobne za nekoga ko nosi naočare non-stop.

Najbolji viziri

Zamagljeni vizir je u najboljem slučaju dosadan, a u najgorem slučaju opasan. Neke kacige su „Pinlock ready“ i neke od njih dolaze sa Pinlock-om u paketu. Pinlock je plastična nalepnica sa silikonskom ivicom koja se prikači sa unutrašnje strane za par pinova ugrađenih u viziru, što vam efektivno pruža duplo zastakljenje i – kada je pravilno namešteno – pomaže u sprečavanju ili drastičnom smanjenju magljenja. Oni moraju biti čisti, i mogu se lako izgrebati ako niste pažljivi, ali su veoma korisni na putu.

Mnoge jeftinije kacige nemaju Pinlock – proverite pre nego što kupite kacigu da li je Pinlock za nju dostupan, i budite spremni da platite dodatnih 3.000 dinara. Ne morate ga koristiti – leti to i nije takav problem, i ako vozite zimi možete koristiti sprej protiv magljenja, mada nije ni blizu efikasan.

Nisu svi Pinlock isti – za početak, postoji „MaxVision“. Što je veći Pinlock koji imate, manje ćete ga videte perifernim vidom. Takođe postoje tri različite ocene – 30, 70 i 120. što je veća ocena to je Pinlock bolji u sprečavanju magljenja.

Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju kod vašeg vizira je koliko lako se otvara i zatvara, i da li možete da ga otvorite malo da biste smanjili magljenje – ovo je važno ako nosite naočare.

Proverite koliko je lako ukloniti vaš vizir – da li ga možete skinuti bez alata, npr. radi čišćenja.

Većina proizvođača nudi opciju kupovine zamenskog vizira ako se Vaš previše ogrebe, ali ako mislite da će vam trebati još jedan u toku životnog veka vaše kacige, proverite cenu pre nego što je kupite – povremeno oni mogu biti neverovatno skupi.

Da li je moja kaciga otporna na vodu?

Trebalo bi da jeste. Prilikom našeg testiranja identifikovali smo kacige koje propuštaju – ovo se obično pojavljuje duž gornje ivice vizira, mada neki otvori mogu povremeno propuštati vodu, čak i kada su zatvoreni.

Istražite vizir dodirujući plombu svuda okolo, ali ako vidite da voda ulazi unutra, možete nekada olabaviti montažne ploče vizira i stegnuti ih opet radi boljeg uklapanja.

Da li mi treba štitnik od sunca?

Mnoge kacige imaju sunčane naočare koje klize dole s prednje strane kacige. Ukoliko imate sunčane naočare to znači da će prednji deo kacige biti malo dalje od vašeg čela, tako da kada vozite sportski motor sa glavom nisko, ono vam može smanjiti vidljivost. Trkači će uglavnom koristiti kacige bez sunčanih naočara, i umesto toga će se odlučiti za poseban crni vizir, što takođe smanjuje broj plastičnih slojeva ispred vaših očiju.

Zaštita od sunca može biti veoma korisna u uslovima sa slabim suncem, ili prilikom putovanja; pošto se lako ponovo sklanjaju, ako ponovo postane mračno nećete imati problem. Uverite se da ste testirali sunčano staklo – ne bi trebalo da vam dodiruje nos, ali bi trebalo da blokira što više svetlosti duž donje ivice. Može biti veoma uznemirujuće da imate liniju osvetljenja između otvora za vizir i dna sunčanih naočara.

Kako da znam koliko će biti dobra ventilacija?

Morate pročitati naše preglede da biste bili sigurni, ali proverite unutar kacige – uglavnom, kanali usečeni u polistiren pomažu da se vazduh kreće. Takođe potražite rupe za otvore pošto neki proizvođači na svoje poklopce stavljaju dodatne dekorativne ventile koji ne odlaze nikuda.

Kacige koje su dizajnirane za trke obično imaju snažniju ventilaciju, ali to ih ponekad može učiniti bučnijim. I već kad sam to rekao, uvek bi trebalo da nosite čepove za uši kada nosite kacigu – jednom kada shvatite koliku štetu može napraviti vožnja bez njih, zakasnili ste. Stalno zvonjenje je stvarno irirtirajuće!

Na kraju, dobra ventilacija je kombinacija ventila i vizira koji se može otvoriti na nekoliko milimetara – održavati se svežim je od vitalnog značaja za održavati se prisebnim, tako da proverite.

Unutrašnjost kacige

Unutrašnjost koja može da se skine olakšava održavanje higijene kacige, što je posebno važno za svakodnevne vozače. Takođe proverite suknjicu na bradi i dobro zaptivanje duž vašeg vrata zbog toplote zimi, i zbog manje buke. Ako postoji mogućnost pomeranja suknjice, omogućiće Vam više kretanja vazduha u toplim danima.

Ako želite da stavite komunikator u Vašu kacigu proverite da li ima mesta za zvučnike – neke kacige imaju udubljenja, ali kod drugih slušalice vam mogu biti bolno pritisnute na uši dok vozite.

Koju vrstu kopčanja bi trebalo da uzmem?

Vaša kaciga će imati ili „double-D“ kopčanje ili mikrometrični točak. Ne možete da birate – to će zavisiti od modela.

Double-D je izbor trkača i prilično je jednostavan mehanizam za korišćenje, zategne se svaki put kad stavite kacigu. Ali teško ga je koristiti ako imate zimske rukavice.

Većina kaciga za putovanje ima mikrometrik kopču– podesite je prilikom kupovine kacige, a nakon toga samo zaključavate jednim potezom.

Kako da vodim računa o svojoj kacigi?

Nikada ne ostavljajte kacigu na rezervoaru vašeg motocikla, jer isparenja goriva mogu da oštete polistirensku postavu. I ne stavljajte je na ogledalo, jer može da je udari unutra i tako učini prljavom. Ostavljanje rukavica unutar kacige je takođe nedozvoljivo – ne samo da će dodati prašinu, Velcro pojasevi će povući postavu. Ako treba da svoju kacigu spustite na zemlju, položite rukavice ravno a onda na njih postavite kacigu. Pročitajte uputstvo kako efikasno oprati kacigu!

4 thoughts on “Kako izabrati najbolju kacigu za motocikl

 1. Zeljko kaže:

  Odlicno je sve objasnjeno. Ovo mi je trebalo, nisam motorista. Vozim elektrobike do 25km/h zbog hladnoce i vetra hteo sam da kupim adekvatnu kacigu. Dali i tu imate savet,objasnjenje? Pozz. Hvala

  1. YamahaShop kaže:

   Poštovani, skoro svaka jet kaciga će Vam odgovarati, ali je najbolje da dođete do našeg shopa i da nakon probanja nekoliko modela odaberete. Srdačan pozdrav!

 2. A kaže:

  Bas koristan tekst.

 3. Pop27 kaže:

  Za mene koji sam skoro totalni početnik ovo „štivo“ je baš značajno, korisno i poučno. Alal vera autoru ovog sadržaja. Mislim da ću uskoro posetiti vašu prodavnicu i izabrati uz Vaš savet ono što je najoptimalnije za mene. Idemo dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *