50 godina na samom vrhu

Korišćenje prave kombinacije kvalitetnih kočionih diskova i pločica je glavni preduslov za efikasno funkcionisanje i pružanje optimalnih performansi svakog kočionog sistema.

Brembo je uvek pokazivao tehničku izvrsnost, zbog čega je svoje sisteme sa ponosom ugrađivao na većinu prestižnih automobila i motocikala u poslednjih 50 godina. Veoma posvećeno prisustvo na trkačkim stazama, strast prema usavršavanju i velika ulaganja u istraživanje, stručne kadrove i nove tehnologije doveli su do toga da Brembo postane broj 1 na svetu. Tome svedoči činjenica da su Brembo proizvodi verno služili čak 300 svetskih šampiona iz auto/moto takmičenja.

Brembo kočione pločice predstavljaju najbolje u smislu performansi, udobnosti i trajnosti. Dostupne su za preko 6000 različitih dvotočkaša, uz veoma širok spektar varijanti – od carbon ceramic do sinter kočionih pločica. Odabir prave komponente prema fabričkoj preporuci i stilu vožnje je ključno za zadovoljstvo korisnika Brembo kočionih pločica.

Vrste materijala koji se koriste u proizvodnji Brembo kočionih pločica:

Sinter materijal – reč je metalnom prahu, pomešanom u idealnoj srazmeri sa lubrikantima i abrazivnim agensima kako bi se dobila komponenta dovoljno čvrsta i izdržljiva u uslovima visokih temperatura. Metalni prah određuje kočionu silu pri visokim temperaturama, lubrikanti stabilizuju kočioni ukupni proces, dok abrazivi održavaju kočione diskove čistim.

Carbon-ceramic materijal – predstavlja kombinaciju metala, vezujuće smole, lubrikanta i abraziva. U ovom mixu, kočioni koeficijent (kočiona sila) je određen količinom metala i smole, dok lubrikanti i abrazivi obavljaju svoju uobičajenu funkciju objašnjenu u gornjem pasusu.

Grupe i podgrupe kočionih pločica(prema komponenti):

 • Racing – Carbon Ceramic, Sinter
 • Road – SA Sinter, SP Sinter, Carbon Ceramic
 • Off-road – SX Sinter, SD Sinter, TT Carbon Ceramic
 • Scooter – XS Sinter, CC Carbon Ceramic
 • Genuine – Sintered, Carbon Ceramic

Objasnićemo Vam neke od najzastupljenijih kočionih pločica iz Brembo asortimana:

SA Sinter kočione pločice

 • Sinter kočione pločice iz Road grupe, specijalno dizajnirane za ugradnju na prednji točak, odlikuje ih konzistentna efikasnost i trenje u svim uslovima korišćenja. Predstavljaju idealnu i superiornu alternativu fabričkim kočionim pločicama. Karakteristike:
 • Odlične za sve putne i sportske motocikle;
 • Dobar inicijalni koeficijent frikcije (trenja);
 • Konstantno dobar osećaj na ručici, bilo da su hladne, tople ili potpuno vruće;
 • Efikasne u vlažnim i suvim uslovima;
 • Testirane u normalnim uslovima i brzim street vožnjama.

SP Sinter kočione pločice

Sinter kočione pločice iz Road grupe, specijalno dizajnirane za ugradnju na zadnji točak, veoma stabilne u normalnim uslovima korišćenja. Karakteristike:

 • Odlične za sve putne i sportske motocikle;
 • Odličan inicijalni koeficijent frikcije (trenja) za trenutno kočenje, sa veoma konzistentnim osećajem na ručici pri svim temperaturama.

Carbon-ceramic kočione pločice

Predstavljaju evoluciju organic komponente, imaju povećan sadržaj carbona. Ovaj frikcioni materijal nudi veliku pređenu kilometražu, odlične performance u svim uslovima(vruće i hladno, vlažno i suvo).

Preporučuje se za prednji i zadnji točak kod putnih i sportskih motocikala, za standardan tip vožnje.

 

Još jedna činjenica koju želimo da naglasimo je da Brembo proizvodi i kočione pločice u kategoriji – Genuine parts. U pitanju su fabričke kočione pločice sa identičnim frikcionim materijalom kao u prvoj ugradnji, proizvedene po najvišim standardima. Još jedan zanimljiv artikal iz Brembo ponude je radijalna pumpa prednje kočnice RCS 19 koja je omiljena vozačima sport motora:

Yamaha Barel je zvanični uvoznik Brembo sistema za Republiku Srbiju, kod nas možete naći sve vrste pločica i diskova za Vaš motocikl ili skuter. Podsećamo Vas da se uvek možete obratiti našem stručnom timu putem maila ili nas pozvati za pomoć pri odabiru kočionih pločica za Vašeg dvotočkaša. Kompletnu ponudu pogledajte klikom na LINK.

2 thoughts on “Brembo kočioni sistemi

 1. Velimir kaže:

  Postovani,

  Da li mozemo poruciti prednje diskove za Maserati granturismo 4,7 S ? 323KW

  1. YamahaShop kaže:

   Poštovanje, uvozimo isključivo delove kočionog sistema za motocikle i skutere.

   Barel Motoshop

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *