Shark Ridill

Datum testa: Jul 2018
Testirano od strane: BIkeSocial Test tim
Cena: od 15.500 dinara

Shark Ridill je ACU Gold – sertifikovana full-face kaciga, po ceni od 15.500 dinara za crnu sjajnu ili belu, 17.900 dinara za mat crnu i 19.400dinara za modele sa grafikom. Džon Mansfild, iskusni instruktor za vožnju motocikala, i član BikeSocial test tima, nekoliko meseci koristi ovu kacigu na svom Kawasaki ZZ-R 1100.

Spoljna školjka

Polikarbonatna školjka ovog Stratom wbr modela ima veoma oštru grafiku. Sveukupno gledano, izgleda odlično. Treba napomenuti i 4 zvezdice na Sharp testu, što je izuzetan rezultat.

Težina kacige

Sa 1550g za L veličinu, Shark Ridill je relativno lagana kaciga, i sasvim sigurno neće biti zamorna na vratu čak i posle celodnevne vožnje.

Ventilacija

Vrh kacige ima dva nezavisna otvora koji mogu da se zatvore, i postoji još jedan na bradi. Na zadnjem delu nema izduvnih otvora. Iako su otvori jednostavni za korišćenje i sa rukavicama, ne možete da osetite mnogo razlike u protoku vazduha. Ridill model ima proširenje na donjem delu, ali to nije pravi podbradak, tako da je prilično ventilirana kaciga – nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju ako se vozite i zimi.

Vizir

Ne možete da “odškrinete” vizir da bi bio otvoren za veći protok vazduha, tako da morate da koristite prvu fazu točka sa šest položaja, koja daje malo više vazduha, ali funkcioniše.

Sa leve strane postoji pin za otvaranje – više bih voleo da ima i jedan sa desne strane, ili u sredini, jer to čini život lakšim kada koristite desnu ruku ako držite kvačilo.

Uklanjanje vizira za čišćenje je vrlo jednostavno – samo pritisnete dugme sa obe strane i izlazi. Može se ugraditi Pinlock zaštita protiv magljenja, ali ne dolazi uz kacigu.

Pri jakoj kiši, Shark Ridill dihtuje dobro, ne dozvoljavajući da voda upada sa vrha.

Sunčanim naočarima upravlja klizač na vrhu kacige, tako da se može postaviti na poziciju koju želite.

Unutrašnjost kacige

Postava se prilično lako uklanja i vraća, tako da nećete imati problem ako treba da je očistite posle dugotrajne upotrebe.

Pristajanje

Uvek je važno da sami isprobate kacigu, jer svako ima glavu drugačijeg oblika, ali meni je Shark Ridill pristajao dobro, izuzetno udobno bez tačaka pritiskanja. Naočare se lako uklapaju u kacigu i ostaju u ispravnom položaju na licu.

Buka pri vožnji

Nivo buke deluje prosečan u odnosu na druge klasične full face kacige, svejedno savetujem da se pri korišćenju svake kacige nose čepovi za uši.

Kopčanje kacige

Shark ima mikrometrički sistem kopčanja, kome treba par minuta da se namesti pri prvom korišćenju, ali onda omogućava sigurno uklapanje svaki put, čak i kada nosite rukavice.

Zaključak

Sveobuhvatno, ovo je dobra kaciga, sa pristojnim izgledom i funkcionalošću – svim vozačima koji traže kacigu u srednjem cenovnom rangu bih preporučio da je razmotre. 4 zvezdice na Sharp testu i petogodišnja garancija su još neki od razloga za kupovinu.

2 thoughts on “Test: Shark Ridill kaciga

 1. Milan kaže:

  Da li kod vas može da se nabavi osovinica, koja prolazi kroz pločice, kočione čeljusti brembo p34

  1. YamahaShop kaže:

   Poštovani,

   nemamo mogućnost nabavke tog dela. Probajte da poručite deo od uvoznika motocikla koji vozite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *