Shark Evo One 2, kompaktna flip-back kaciga

Uvod u segment Shark modularnih kaciga

Shark proizvodi modularne kacige godinama unazad, pomerajući granice sa svakim modelom korak po korak. Tu su najpoznatije Openline i Evoline (serije 1 do 3). Sada, Shark proizvodi Shark Evo One 2 model, pretpostavićete da se radi o unapređenoj verziji modela Evoline. Ova kaciga predstavlja dalji razvoj, ali u malo kompaktnijoj izvedbi – poseduje manju školjku i nekoliko dobrih karakteristika Evoline serije.

Predstavljanje Shark Evo One 2 kacige

Sada je Shark u svoj asortiman dodao model Evo One 2, koji je vrlo sličan predhotnom modelu Evo One, ali je modifikovan mehanizam za otvaranje brade, pa je sada otvaranje i zatvaranje dosta uglađenije.

Predstavljamo Vam tehničke karakteristike Evo One 2 modela:

 • Injected termoplastic resin modularna školjka
 • Multi-density unutrašnja školjka
 • 4 zvezdice na Sharp testu
 • ECE sertifikovana, u otvorenom i zatvorenom položaju
 • 2 veličine školjke, kompakta školjka
 • Auto-up i auto-down sistem vizira
 • Anti-scratch vizir, sa brzim skidanjem
 • Uz kacigu dolazi Pin-lock MaxVision nalepnica
 • Sunčane naočare sa UV zaštitom
 • Skidiva i periva unutrašnjost od bambusovih vlakana
 • Veličine od XS do XL
 • Priprema za Sharktooth prime uređaj
 • Mikro-lock sistem kopčanja
 • Težina: 1.650gr
 • Cena: 50.500 – 53.900 dinara

Shark Evo One 2 je ECE sertifikovana kaciga za prodaju u Evropi, a ujedno je podvrgnuta testiranju od strane nezavisne Sharp agencije u UK – 4 zvezdice od mogućih 5 – odličan rezultat!

Sharp takođe beleži procenat zaštite tokom testiranja kada je kaciga zaključana u zatvorenom položaju. U slučaju Evo One 2 modela, zabeleženo je 100% zaštita, što samo govori o kvalitetu prednjeg dela kacige i mehanizma za zaključavanje.

Konačno, što se zaštite tiče, Shark Evo One 2 je duplo homologovana. To znači da je testirana/sertifikovana za upotrebu u otvorenoj i zatvorenoj varijanti – što kod većine modularnih kaciga nije slučaj. Tako da, ukoliko planirate duga putovanja u različitim uslovima, Evo One 2 je prava kaciga za Vas.

Bučnost

Kao i obično, kada se govori o bučnosti neke kacige, dolazi do sukoba mišljenja. To je zato što svi vozimo različite motocikle, u različitim uslovima, sa različitim iskustvima sa prošlim kacigama.

Ono što zasigurno znamo, Shark je uložio veliki trud da dizajnira kacigu koja će ipak biti tiha. Aero dizajn sa zadnjim spojlerom i kompaktnim i okruglim oblikom školjke, magnetno zaključavanje prednjeg dela i sklapajući podbradak od pliša su je učinili tihom.

Za konstantno održavanje velike brzine, na motoru sa neadekvatnom zaštitom od vetra u vidu povišenog vizira, preporučuje se nošenje čepića za uši, kako bi održali tišinu i koncentraciju na potrebnom nivou tokom dužih moto putovanja. Ukoliko saberemo različita mišljenja i komentare od vozača širom Evrope, dolazimo do zaključka da je Shark Evo One 2 tiša i od pojedinih poznatih full-face kaciga, što je izuzetan rezultat za kacigu iz modularnog segmenta.

Ventilacija

Ventilacija je takođe jedna od pozitivnih stvari kod Shark Evo One 2 kacige.

Lufter u predelu brade je veoma veliki i savršeno propušta veliku količinu vazduha. Tu sa unutrašnje strane se nalazi još jedan lufter za direktno odmagljivanje vizira, dok mu je druga namena da preusmeri vazduh ka vozaču.

Gornja dva luftera se otvaraju pomoću malih slajdera, mogu se koristiti nezavisno, dok izlazni lufteri leže u samoj konstrukciji spojlera i služe da odstrane vruć vazduh iz kacige. Time je omogućeno cirkulisanje vazduha koje prema rečima vozača odlično „radi posao“, sa naglaskom da vizir gotovo nikad nije zamagljen!

Vizir

Shark je stvarno odlično uradio domaći zadatak po pitanju vizira!

Kada prebacite prednji deo kacige pozadi, vizir i dalje možete spuštati i podizati po potrebi. To je, pored aerodimičnosti, jedna od glavnih prednosti flip-back modela u odnosu na standardne flip-up modele. Još jedna beneficija kod ovog modela je ta da kada vraćate prednji deo , vizir se sam podiže kako ne bi smetao pri zatvaranju. To je takozvani Auto-up i Auto-down mehanizam.

Vizir je Pinlock MaxVision ready i Shark poklanja pinlock uz svaku Shark Evo One 2 kacigu. Nameštanje pinlock-a je veoma jednostavno. Vizir je takođe opremljen Auto Seal sistemom, što podrazumeva da mehanizam privlači vizir uz gumu na okviru, čime je sprečen ulazak buke, vetra i prašine.

Vizir se takođe veoma lako menja, bez ikakvog alata i predznanja. Jednostavno pritisnete jedan pin i povučete vizir napolje. Prilikom vraćanja čućete klik i to je to. Brzo, jednostavno i efikasno.

Sunčane naočare

Kao što smo i navikli, sunčane naočare kod premijum Sharkovih modela su izuzetne. Odlikuje ih odlična optika, optimalna zatamljenost i sama veličina naočara. Kada smo kod toga, moramo da spomenemo da su za 23% veće nego kod Evoline modela, tako da pružaju odličnu zaštitu pri vožnji sa podignutim glavnim vizirom. Naočare su sa UV zaštitom.

Iritantne stvari kao što su skraćeno vidno polje, prolazak sunčevih zraka sa strane, zamagljenje ili bilo kakav vid nestabilnosti naočara nećete sresti kod Evo One 2 modela.

Pokreće ih veliki slajder na vrhu kacige, tako da sve ide glatko čak i sa zimskim rukavicama. Palac gore za Shark!

Flip front – prednji deo

Shark je nastojao (i uspeo u tome) da napravi tihi i glatki mehanizam zaključavanja i otključavanja prednjeg dela. Bukvalno jednim pritiskom na dugme na sredini prednji deo se otključava i spreman je za prebacivanje unazad. Vizir se u tom trenutku automatski podiže na gore. Spomenuli bi i auto zaključavanje kada prednji deo ode pozadi, što poboljšava ravnotežu i aerodinamičnost kacige.

Preporuka je da se kaciga ne otvara i zatvara u toku vožnje, zato što na trenutak prekrivate vidno polje. Takođe je preporuka Sharka da se prednji deo zatvara sa obe ruke, držanjem sa strane, ne na sredini. Suprotno preporuci, korisnici barataju prednjim delom u toku vožnje, sa levom rukom, kako ne bi puštali gas. Znači, izvodljivo je, ali ne i preporučljivo – opreznosti na dva točka nikad dosta.

Komfor i određivanje veličine kacige

Unutrašnjost napravljena od prirodnih bambusovih vlakana pruža premijum osećaj i udobnost, pri tome je i anti-alergijska i anti-bakterijska. Jednostavno skidanje pomoću pinova Vam pruža mogućnost da brzo izvadite unutrašnjost tako da je možete oprati hladnim ciklusom u veš mašini na 30c.

Što se tiče određivanja veličine pri kupovini, slobodno se oslonite na tabelu gde su upoređene veličine sa obimom glave u cm – nećete pogrešiti. Sunđeri koji se posle nekoliko vožnji prilagođavaju obliku Vaše glave, biće Vam najbolji saputnici prilikom dužih vožnji.

Mesto predviđeno za Bluetooth uređaj se podrazumeva. Shark je za 2019. godinu lansirao novi bluetooth uređaj sa još boljim karakteristikama pod nazivom Sharktooth prime. Još jedna prednost u odnosu na Evoline 3 model je podbradak – mekani štitnik od vetra sa donje strane kacige u predelu brade, koji se kod Evo One 2 modela može uvlačiti i izvlačiti.

Konačni utisak o Shark Evo One 2 kacigi

Shark je sa modelom Shark Evo One 2 napravio jednu malu revoluciju u svetu modularnih kaciga. Napravili su kompaktnu i tihu flip-back kacigu, odlično ocenjenu sa 4 zvezdice na Sharp testu bezbednosti i prilično laganu u svetu modularnih kaciga (1650gr.). Pored komfora koji pruža vozaču i pregršt inovacija i mehanizama koji podižu upotrebljivost na veoma visok nivo, Evo One 2 i spolja izgleda skladno i agresivno. Na Vama je samo da izaberete grafiku, montirate Pinlock i uživate u svakom trenutku vožnje sa ovom premijum Shark kacigom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *