Kako očistiti kacigu

Mnogi smatraju da je kaciga najvažniji deo opreme (a mi se slažemo), tako da smo ovaj tekst posvetili upravo održavanju iste u kratkom upustvu – kako ocistiti kacigu.

Pošto kacigu koristite tokom cele godine, ona je izložena mnoštvu spoljnih uticaja – sunce, kiša, prašina, lepljivi insekti, toplotni talasi, hladni udari vetra itd. Kaciga ima najvažniju ulogu – da sačuva lobanju i apsorbuje udarac. Poznavanje načina čišćenja i održavanja Vaše kacige pomoći će Vam da održite higijenu unutrašnje postave na visokom nivou ali i istovremeno da produžite životni vek same kacige.

U daljem tekstu ćemo Vam kroz nekoliko koraka pokazati kako ocistiti kacigu prema našem mišljenju i iskustvu. Savetujemo Vam da prelistate i priručnik koji ste dobili uz Vašu kacigu, kako bi bili sigurni da ne postoji neka specifičnost, proverite da ne radite nešto što će poništiti garanciju.

Korak 1:

Kao i za svaki posao, najbitniji je alat. Iako postoje mnoga mišljenja i alternativa o tome šta je najbolje koristiti za čišćenje i održavanje kacige, definitivno će Vam trebati sledeći skup predmeta bez kojih ne treba ni započinjati čišćenje:

Mikrofiber krpa – odlična je za čišćenje same kacige, kao i vizira. Ne morate uvek koristiti novu krpu, ali uvek morate koristiti čistu krpu. Bilo kakva prljavština koja je ostala u krpi može izgrebati kacigu ili vizir prilikom čišćenja.

Četkica za zube – ne morate koristiti najskuplju četkicu, dovoljno je da kupite običnu mekanu četkicu koja će Vam pomoći da doprete na manje pristupačna mesta, upravo tamo gde mikrofiber krpa ne može. To su obično mesta oko vizira i otvori za ventilaciju.

Šampon za bebe – glavna stvar koju trebate imati na umu pri nabavci sredstva za pranje kacige je da ono nije na bazi nafte(petroleum free). Šampon za bebe je najčešće korišćeno sredstvo, zbog svoje nežne prirode.

Topla voda – ona je Vaš najbolji prijatelj prilikom održavanja kacige. Omogućava Vam da nežno skinete prljavštinu i insekte bez oštećenja bilo kojeg dela kacige.

Kompresovani vazduh – nije neophodno, ali može biti korisno ako imate pristup kompresoru. Pomoću njega ćete ventilacione kanale očistiti veoma efikasno.

Korak 2: Skinite svu elektroniku i spoljne dodatke sa kacige

Zvuči jednostavno, ali se često zaboravlja -a onda je prekasno. Pre nego što započnete pranje kacige, trebalo bi ukloniti iz nje sve mikrofone, antene, kablove, kao i bluetooth komunikacione jedinice. Pored toga, ukoliko posedujete adventure kacigu, mnogo je lakše skinuti gornji kačket i očistiti ga posebno.

Korak 3: Uklonite unutrašnju postavu

Iako proizvođači kaciga imaju različite dizajne, uklanjanje unutrašnjosti svake kacige ne bi trebalo da zahteva više od par strateških koraka. U većini slučajeva, gornja postava se kači pomoću klasičnih pinova, dok se bočni paneli kače pomoću kopči. Za specifične slučajeve, proverite priručnik o korišćenju kacige. Pri vađenju unutrašnjih sunđera zapamtite redosled – često je veoma bitan za pravilno vraćanje unutrašnjosti.

Korak 4: Pripremite spoljašnjost kacige

Da bi što lakše skinuli prljavštinu i bube, natopite mikrofiber krpu toplom vodom i prebacite je preko kacige. Na ovaj način omekšavate ulepljenu prašinu i smanjujete napor koji je potreban za kasnije čišćenje i verovatnoću da ogrebete kacigu jakim trljanjem. Ostavite jedan duži period krpu preko kacige i dok ona tako stoji pređite na sledeći korak.

Korak 5: Čišćenje unutrašnjih sunđera

Često je potrebno unutrašnje sunđere dobro oprati. Od znoja sa lica do gela za kosu, unutrašnji sunđeri Vaše kacige upijaju u sebe mnogo vlage i prljavštine. Potkapa koju nosite ne može sprečiti ovu pojavu, ali je preporučljivo nositi je – definitivno će period od pranja do pranja biti duži. Kada ipak dođe vreme za pranje, napunite lavabo ili neku veliku posudu toplom vodom i sipajte malo dečijeg šampona da dobijete penu. Svaki pojedinačni sunđer dobro istrljajte i potapajte u vodu dok niste sigurni da je potpuno čist. Druga opcija je da celokupnu postavu operete u veš mašini na 30 stepeni, mada je u tom slučaju preporučljivo koristiti vreću za pranje. Ostavite preko noći da se unutrašnji sunđeri osuše prirodnim putem. Pritom računajte da će im trebati dosta vremena da se potpuno osuše pa ovo ne radite ukoliko planirate vožnju taj dan.

Kod kaciga koje nemaju mogućnost vađenja unutrašnjosti, možete koristiti namenski sprej.

Korak 6:  Čišćenje spoljašnjosti kacige

Nakon uklanjanja mokre krpe koju ste postavili preko kacige u koraku 4, skinite vizir sa kacige i ostavite ga po strani za sada. Uzmite čistu mikrofiber krpu i nežno prebrišite ostatke prljavštine. Kada čistite spoljašnjost kacige, uvek koristite samo toplu vodu. Neka sredstva i rastvarači mogu oštetiti spoljašnjost Vaše kacige. U ovom koraku možete koristiti i četkicu za zube, za nepristupačna mesta, luftere i uvale kod nosača vizira.

Korak 7: Produvajte ventilacione kanale (ukoliko je potrebno)

Ponekad, u zavisnosti od okruženja i stila vožnje, ventilacioni kanali se mogu napuniti prašinom i mušicama. Vazduh iz kompresora može pomoći da kanali budu opet čisti i protočni.

Korak 8: Čišćenje vizira

Većina modernih vizira ima neku vrstu zaštite kao što je anti-fog ili UV zaštita. Zbog te činjenice, nikada nemojte koristiti agresivna sredstva za čišćenje. Kao i za spoljnu školjku, za čišćenje vizira koristite samo toplu vodu i mekanu mikrofiber krpu. Najbolje ostavite mokru krpu preko vizira jedan period, a nakon toga nežno obrišite sa čistom krpom svu prljavštinu sa vizira. Nije na odmet da u uputstvu za korišćenje kacige proverite da li za Vaš vizir postoji neka specifičnost vezana za održavanje.

Pinlock – kod čišćenja pinlock-a je situacija slična. Potrebno je skinuti ga sa vizira, zatim obe strane lagano očistiti mokrom mikrofiber krpom. Budite veoma pažljivi kada čistite stranu koja ide do vizira, na njoj se nalazi silikon duž cele ivice koji ne smete da oštetite.

Korak 9: Čišćenje sunčanih naočara

Ukoliko Vaša kaciga poseduje sunčane naočare, one uglavnom nisu mnogo prljave. Svejedno, naprskajte ih čistom toplom vodom i obrišite. Ukoliko vozite često sa podignutim glavnim vizirom, pa se poneka mušica zalepi za sunčane naočare, možete ih i skinuti sa kacige pa očistiti detaljno. U tom slučaju pročitajte u uputstvu kako se pravilno skidaju ili pozovite Vašeg prodavca da Vam objasni.

Korak 10: Sastavljanje kacige

Pažljivo vratite sve na svoje mesto. Krenite sa unutrašnjim sunđerima, uglavnom se prvo stavlja centralni pa nakon toga bočni. Vratite vizir na kacigu i proverite da li sve funkcioniše kao pre postupka čišćenja.

Čišćenje kacige je veoma jednostavno, pod uslovom da se držite par najbitnijih pravila – ne koristiti agresivna sredstva, koristiti toplu vodu i čiste mikrofiber krpe, za pranje unutrašnjosti koristiti baby šampon i ostaviti unutrašnje sunđere da se osuše prirodnim putem, kod kaciga koje nemaju mogućnost vađenja unutrašnjosti, koristitie namenski sprej. Pravilno čišćenje kacige će Vam oduzeti vrlo malo vremena, ali će Vam uživanje u vožnji biti mnogo veće sa čistom kacigom. Još jedna prednost pravilnog održavanja kacige je i duži životni vek same kacige.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *